Течения като нашите, които дърпат навътре, няма и в океаните КОЙ

...
Течения като нашите, които дърпат навътре, няма и в океаните КОЙ
Коментари Харесай

Спасител: Няма по-опасно от Черно море

Течения като нашите, които дърпат във вътрешността, няма и в океаните 

КОЙ Е ТОЙ

Желю Костадинов е на 38 година и е старши избавител на централния плаж в Бургас. Преди 8 години осъзнава, че призванието му е във водата и трансформира целия си живот, изкарвайки курс за воден избавител. Доброволец е и в Българския Червен кръст, където прави разнообразни образования и оказва помощ на деца.

- Г-н Костадинов, 9 души се удавиха в последните 2-3 дни по Черноморието. Какво да вършим, в случай че попаднем в мъртво течение?

- Първо, на първо място, хората би трябвало да се поинтересуват какви са изискванията на плажа - в случай че е охранителен, спасителите постоянно са разполагаем, с цел да осведомят всеки, а в случай че е неохраняем - да огледат водната повърхнина. Ако има огромни талази, мястото би трябвало да се заобикаля. Теченията доста мъчно могат да се познаят от нетренирано око, по тази причина приканвам хората да посещават единствено охраняеми плажове. Ако попаднете в мъртво течение, би трябвало да запазите хладнокръвие. Хората, които знаят какво да вършат в такива обстановки, в 99% от случаите се избавят. Няма потребност да плувате с всичка мощ срещу течението, губейки своите запаси от сила. Трябва да се плува не към брега, а встрани, паралелно на плажа.

- Можем ли от брега да разберем, че има дънни ями?

- Не, това няма по какъв начин да се разбере. Необходимо е да се обходи самото дъно и в случай че се усетят дънни ями, това значи, че има подводни течения. Ние, спасителите, всяка заран влизаме във водата, с цел да проверим дъното и по този начин разбираме къде не би трябвало да позволяваме да влизат хора във водата. Освен това поучавам плажуващите да заобикалят неравното дъно.

- Какво ще се случи, в случай че вятърът внезапно смени посоката си и стане стремителен?

- Това е от голяма важност, в случай че човек е на някакво плавателно средство вид дюшек или пояс. Колкото по-обемно е самото средство, толкоз по-голяма е площта, която сграбчва вятърът и надлежно отплува по-бързо. Точно по тази причина при жълт флат е неразрешено да се влиза с надуваеми предмети, защото когато човек е върху него и тръгне да го гони, може да изпадне в неволя.

- Какви произшествия се случват по плажа отвън водата?

- Имали сме доста случаи на припаднали хора, обезводнени, с епилептични пристъпи, даже и закононарушения от битов темперамент. Последният по-страшен случай беше предишното лято с едно дете, което получи епилептичен припадък. Родителите му изпаднаха в суматоха и не знаеха какво да вършат. Така, с " помощ " от хората на плажа пробваха да извадят глътнатия език, което е изцяло неверно. Реално по този начин те бяха скъсали езика на детето и то се давеше в личната си кръв. Ако не бяхме стигнали в точния момент, с цел да помогнем, надали детето щеше да оцелее. В такива случаи главата би трябвало да се изведе обратно, дихателните пътища се отпушват и не е нужно да се прави нищо друго, с цел да се възвърне индивидът.

 - Каква хватка прилагате на удавници с нападателно и несъответстващо държание?

- Обикновено хората, които са в суматоха, постоянно реагират по-агресивно. Хватките, които прилагаме, са единствено в случай че давещите се съумеят да се заловен, тъй като в противоположен случай стартират да давят и нас. Винаги влизаме със избавително средство, наречено буй, подава се от разстояние на удавника и надлежно би трябвало да се заобикаля всевъзможен допир със самия удавник. Защото давещият се хваща за първото нещо, което види в ръцете си.

- Кой жанр на плуване най-често ползвате при избавяне?

- Различно. Преди два дни имахме акция и плувахме няколко от стиловете - тил, кроул, бруст. Главата постоянно би трябвало да е над водата, с цел да има непрекъсната връзка с удавника, с цел да не изпусне той самия буй или да не изпадне в някаква друга неволя.

- Често ли се случват произшествия с хора, използвали алкохол?

- Да, може би повече от половината смъртни случаи са тъкмо поради алкохола и наркотичните субстанции. Точно поради това апелирам плажуващите да не влизат пияни във водата.

- Какво да създадем, в случай че ни се схване крайник или ръка, до момента в който плуваме?

- Затова на всички плувци им споделяме, че би трябвало да плуват до ограничаващите знаци, тъй като даже на най-големия плувец може да се случи разбиране на мускул. А в случай че се намира в дълбочина, според от схващането може да бъде и съдбовно. Разбира се, в случай че се резервира хладнокръвие и се разтяга самото място, това може да помогне за разпределяне на крампата и да се възвърне плавателната дарба. Има и схващания на корема, които са извънредно редки и при тях няма какво да направи човек. Ако крампите са на крайници или на ръката, би трябвало да изчака да се отпусне.

- Разкажете ни забавни случки от вашата процедура на избавител.

- Съвсем скоро имахме една обстановка на централния плаж в Бургас. Имаше доста хора и по станцията на всички спасители се чу, че има изгубено дете. То беше отишло при един сътрудник и не знаеше къде са родителите му. Започнахме да ги търсям и за благополучие ги намерихме. Но час по-късно отново се чу по станцията, че още веднъж има изгубено дете и се оказа същото момиченце. Вече знаехме къде са родителите й и когато я заведохме, те бяха извънредно сюрпризирани, че са я изгубили от взор. И това не е рядко срещано на плажа, по тази причина имаме подобен израз " Колеги, сътрудници, имаме изгубени родители ". Това приказва за доста безконтролно отношение, родителите си лягат на плажа, гледат си телефоните или играят карти, а децата им са без контрол. Правилата са такива, че дете под 10-годишна възраст би трябвало да бъде с родител непрекъснато, само че това не се съблюдава. Затова - родители, гледайте си децата!

- Как решихте да станете избавител?

- Аз станах избавител много късно, на 30-годишна възраст. Просто един ден взех решение, че желая да върша нещото, което обичам. През останалото време обикалям света.

- Коя беше последната страна, която посетихте?

- Шри Ланка. Там е Индийският океан и е доста по-различно. Благодарение на това, че не спирам да пътувам, осъзнах, че Черно море е най-опасно. Въпреки разбиранията на хората, че океаните са рискови, такива течения като тези в Черно море, които дърпат във вътрешността, не съм срещал на никое място другаде. Обикновено теченията в океаните са доста мощни, само че те са хоризонтални на брега и всеки може да помогне на бедстващ човек единствено с една ръка.

- Случвало ли ви се е да помогнете на давещ се човек в чужбина?

- Да. Бях в Индонезия, когато едно дете бе попаднало в дънна яма и аз му помогнах да излезе. След това родителите му бяха доста признателни, тъй като нямаше кой различен да помогне.

източник: България Днес
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР